De senaste åren har den samlade kunskapen människan besitter bokstavligt exploderat. Det senaste inom mitt expertområde är att neurologi, psykoterapi och beteendevetenskap länkas ihop för att skapa en mer samlad, mer omfattande bild, samtidigt som den allmänna opinionen svängt och gjort psykosomatik mindre stigmatiserat och mental och kroppslig hälsa något man talar om på fikapausen. Här har jag samlat en del av de böcker som jag tror du kommer ha störst nytta av när du utforskar detta fascinerande område!
Av Laurence Heller, PhD och Aline LaPierre, PsyD
Den här boken innehåller mycket av den teoretiska modellen bakom mitt arbete som traumaterapeut. Den tar upp i detalj det vi bara skippade igenom på sidan om utvecklingstrauma. Men den använder ändå så pass lätt språk att den kan läsas av gemene man som läser fackengelska.
Här kan du läsa om hur varje utvecklingsfas ger en skambaserad och en stolthetsbaserad falsk identitet, vilka basala förmågor dessa behöver utveckla och vilka hinder de kan möta på vägen. Det är som en karta där du kan zooma ut från din historia, koppla dig till dina behov och hitta vägen ut.
Av Bessel van der Kolk, M.D.
Bessel är en psykiatriker, som sedan 70-talet undersökt posttraumatisk stress (PTSD). Den här boken är delvis autobiografisk, där han utgår ifrån sin egen resa att närma sig trauma med medkänsla och förståelse.
Han beskriver hur länken mellan hjärnan och kroppen påverkas av trauma och hur det får konsekvenser för vår förmåga att njuta, interagera, kontrollera våra impulser och att lita på oss själva. Han utforskar också olika metoder för att få tillbaka hjärna-kropp-länken, allt ifrån neurofeedback och meditation till sport, drama och yoga.
Av Mark Wolynn
En fantastisk bok som visar hur trauma färdas genom generationerna. Detta tjänar dels till att lära känna ditt eget trauma och dels tar den bort skuld-stämpeln som ofta sker när man antingen blir arg på sig själv eller på sina föräldrar.
Den här boken visar också på banbrytande nya tekniker som dels kan göra att du kan förstå ditt generationstrauma (genom att rita ett familjeträd), men också transformera traumat. Tex visualiseringsövningar och direkt dialog används för att få resulatat där andra metoder misslyckats.
Av Giten Tonkov
Giten, min egen andningsmentor, har använt sin långa erfarenhet av att både utforska sina egna, men också behandla trauma. Både den teoretiska grunden för trauma beskrivs, men fokusen hamnar ändå på hur du rent praktiskt kan frigöra din kropp, dina känslor och din livsenergi.
Här får du ett språk för hur du kan beskriva din inre värld (the felt sense), Wilhelm Reichs arketyper (motsvarar de olika utvecklingsfaserna), vilka trauman som kan hållas var i kroppen, hur du kan ta fram dina inre resurser och hur du kan göra frigörande andning på dig själv. Förutom det får du med dig kraftfulla meditationer.